Gastronomické semináře se u žáků ZŠ těší velké oblibě

09.12.2017

V rámci Celoměstských programů podpory hl. m. Prahy pro rok 2017 jsme pořádali druhý ročník gastronomických seminářů pro žáky ZŠ se speciálními vzdělávacími potřebami. Cílem projektu je podpora spolupráce Akademie řemesel Praha - SŠt s pražskými speciálními základními školami při zajišťování procesu integrace jejich žáků. Jde o tvůrčí pracovní setkání se žáky zaměřené tentokrát na jednoduché pokrmy z ovoce a výrobky studené kuchyně. Žáci zde získávají praktické zkušenosti a dovednosti uplatnitelné v životě a zároveň se poutavou formou seznámí se studijním oborem Stravovací a ubytovací služby, tj. E oborem určeným pro tyto žáky se speciálními vzdělávacími potřebami. Přidanou hodnotou projektu je "Žákovská kuchařka" obsahující recepty na jednoduché pokrmy z ovoce a výrobky studené kuchyně, kterou žáci na semináři obdrží. Tyto příručky slouží i jako náborový materiál ke studiu E oborů na naší Akademii řemesel Praha a podpoří rozhodování těchto žáků při volbě budoucího povolání.

Zároveň se snažíme žákům předat i užitečné informace o surovinách na vaření, zásady správné výživy, dovednosti estetické úpravy pokrmů při jejich podávání, znalosti o ekonomickém zpracování surovin, zachování technologické disciplíny, zásady hygieny a bezpečnosti a ochrany zdraví při práci spojené s výrobou pokrmů.

Gastronomické semináře se setkaly s velkým zájmem dětí a jejich pedagogů o činnosti spojené s přípravou pokrmů a jejich servírováním. Nechybělo vždy ani malé posezení nad zhotovenými dobrotami a ochutnáním, co si žáci sami pod vedením našich učitelů odborného výcviku připravili.

Fotogalerie: zde


Autor příspěvku: I.N.

 

»zpět do archivu novinek