Realizace projektu Gastronomické semináře pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami

28.10.2016

V rámci Celoměstských programů podpory vzdělávání na území hl. m. Prahy pro rok 2016 realizujeme Gastronomické semináře ve spolupráci s pražskými speciálními a praktickými základními školami na podporu zajišťování procesu integrace žáků se speciálními vzdělávacími potřebami pod vedením učitelů odborného výcviku.
Jde o tvůrčí pracovní setkání s těmito žáky zaměřené na přípravu pečených pokrmů, kde získají praktické zkušenosti a dovednosti uplatnitelné v životě a zároveň se poutavou formou seznámí se studiem oboru Stravovací a ubytovací služby – E-oboru určeného pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami.

V nabídce je pět druhů seminářů a každý je zaměřen na jinou technologii pečení. Základní škola si tak může vždy vybrat, co budou připravovat a péci. V průběhu semináře se žáci naučí, jak se dané těsto připravuje, vyzkouší si jeho zpracování výrobou sladkých či slaných dobrot z tohoto těsta a na závěr své výtvory ochutnají. Jako náborový materiál slouží Žákovská kuchařka, kde žáci najdou recepty ze všech seminářů a mohou je tak vyzkoušet i doma.

Několik Gastronomických seminářů již naše Akademie řemesel uskutečnila a zatím se setkaly s velkým úspěchem jak u žáků základních škol, tak i jejich učitelů, dokonce i ředitelů. Proběhly tři semináře, první a druhý na téma lité těsto kynuté, kterých se účastnila ZŠ a MŠ Grafická, Praha 5, v doprovodu samotné paní ředitelky, která se také aktivně zapojila do semináře a ZŠ Poláčkova z Prahy 4.

Třetí seminář byl na téma kynuté těsto pro ZŠ a MŠ Grafická, Praha 5 a ZŠ Na Planině, Praha 4. Na tomto semináři nás poctila svou návštěvou i paní Ing. Pavlína Gucká, zástupce z Magistrátu hlavního města Prahy, který je poskytovatelem finančních prostředků na tento projekt.

Další plánované termíny Gastronomických seminářů jsou 1. 11., 8. 11., 16. 11., 29. 11., 6. 12. a 20. 12. 2016. Těšíme se na Vaše žáky!

 


Reakce účastníků seminářů

»zpět do archivu novinek